Restaurace Maitrea

O restauraci

web: http://www.restaurace-maitrea.cz/

Maitrea je čistě vegetariánská restaurace a nachází ani ne pět minut chůze od Staroměstského náměstí v Týnské uličce.



Restaurace je součástí domu osobního rozvoje Maitrea, který pořádá přednášky a workshopy zaměřené na poznávání sebe sama, meditace, masáže a cvičení (zejména jóga). Tomuto zaměření odpovídá celý interiér. Nicméně i na člověka neholdující těmto východním naukám, to celé působí velice příjemným a pohodvým dojmem. Svůj podíl na tom má design celého interiéru. Sochy Budhy a náboženské odkazy nejsou v restauraci umístěny náhodně ani příliš výrazně, ale zapadají do celkového konceptu.


Fontána v restauraci, Převzato z webu restaurace



Restaurace je dvoupatrová. Hned u vchodu vás přivítá dobře naladěný číšník nebo číšnice. A pokud jdete bez rezervace jakýkoliv večer je jen velká náhodná pokud je volný stůl. Proto, pokud chcete jít jakýkoliv den po 6 hodině, doporučuji rezervaci minimálně jeden den předem. 

Vstup do restaurace, Převzato z webu restaurace

Zajímavostí je, že v celé resturaci nenajdeme žádný pravý úhel. Veškerý nábytek od židlí po lustry je zajímavý svými oblými liniemi. Jsou zde také nejhezčí záchody, které jsem kdy v jaké restauraci viděl. I když na nich mnoho času nestrávíte, tak obrovský leštěný kamenný blok tvořící umyvadla ve vás zanechá další příjemnou vzpomínku.

Zaoblené schodiště vedoucí do spodního patra, převzatu z webu restaurace


Spodní patro, Převzato z webu restaurace

První dojem, který restaurace každém musí zanechat je podle mého názoru naprosto bezvadný. Příjemné obsluha vás uvede ke stolu a rovnou dostanete jídelní lístek.I v přeplněné restauraci netrvá v sobotu večer příprava jídla více než 15 minut.

Maitrea působí ve srovnání s ostatními vegetariánskými jídelna a skromnými bistry až noblesně.Proto je ideální místo na příjemnou večeři s partnerem/partnerkou nebo kamarády. A to pro ty, kteří si nedovedou pořádné jídlo bez masa představit. Za prvé nebudou šokování personálem v oblečení ve stylu hippies, nebo odrazeni strohým interiérem hare krišna jídelen.

Jídlo


Hned na úvod musím říct, že jídlo je vynikající. V této restauraci jsem už ochutnal téměř 10 jídel a ani jedno mě nezklamalo. Většinou předčili má očekávání, jedná se o zážitek pro chuťové buňky Nicméně z menu jsem měl pocit rozpolcenosti. Jako by se šéf kuchař nemohl rozhodnout jakým stylem vařit. Takže tu máme jídla od thajských přes mexické po typicky české masové jídla bez masa. 

U typicky masových českých specialit mi to přijde jako snaha zavděčit se turistům vegetariánů, kteří chtějí ochutnat české jídla a ono jich moc typicky českých bez masa není. Takže v menu najdeme guláš se seitanem (pokrm z pšenice) nebo restovanou slaninku z tofu s uzeným zelím. Moc si nedovedu představit koho jiného, než experimentujícího turistu, může toto nalákat. Pokud má někdo rád tato česká jídla, tak určitě nebude mít chuť v nich místo masa mít tofu. Na druhou stranu někoho kdo nemá rád českou kuchyni, jako jsem já, nenapadne si něco takového dávat a raději ochutná nějaká klasická vegetariánská jídla než tyto pokusy. 

Guláš se seitanem, (c) vegastic.net

Můžu doporučit určtiě všechna 3 níže popsaná jídla z návštěvy s rodiči. Všechny jsem už vícekrát a nejenom, že sem si řekl, že je to dobré. Ale byl to pro mě zážitek. Kromě toho byla ještě vynikající Paella 'a la Barcelona (160 Kč)Teplá špenátová palačinka s purée z pečeného lilku a bylinek, rajčatovou omáčkou a pestem ze sušených rajčat (85 Kč), což je vynikající předkrm a pokud nemáte velký hlad tak stačí i jako lehká a malá večeře. 

Návštěva s rodiči


Provedl jsem tento velice troufalý pokus. Vzal jsem rodiče do vegetariánské restaurace. A moji rodiče, přestože se nenarodili za války tak si váží masa, kterého bylo nedostatek. Když vykládám své rodině tom, jak si vybírám restaurace a omezuju maso, tak by mi za tohle chování nejraději doporučili bídu abych vážil bych si toho co mám. Takže jsem očekával kritiku tohoto stravování, která nepřišla.


Ale teď už k tomu hlavnímu co jsme si dali k jídlu a jak nám to chutnalo. Já jsem si dal Thajský lilek s tofu. Opět to bylo vynikající. Díky kokosovému mléku mělo jídlo harmonickou chuť jemného kokosu a pikantního thajského koření. Když to však srovnám s jiným thajským jídle je toto stravitelné a chutné pro ty, kteří nemají rádi ostrá jídla. Pokud někdo má zkušenost s thajským jídle, tak mu to určitě nebude připadat ani jemně pikantní.

Thajský lilek s tofu, čerstvým koriandrem a kokosovým mlékem, rýže - 165 Kč

Ale hlavně jsem se šel zeptat rodičů, co na to říkají. Taťku, který si dal nekuřecí koule se žampiony jsem našel v kuchyni, kde právě porcoval porcoval kapra, kterého ráno zabil: "No..byla to zajímavá jídla, která sem v životě nejedl. A dokonce, i když tam nebylo maso mi to chutnalo. Ale jednou za rok asi stačí," uzavřel větu, odlomil kus páteře a dál pokračoval v krájení masa.

Mě toto jídlo nejvíce překvapilo svou jemností. Bramborová kaše, která je pod rajčatovou omáčkou je asi nejlepší, kterou jsem svém životě jedl. 

Bezmasé “ne-kuřecí“ koule se žampiony, podávané s bramborovou kaší, rajčatovou omáčkou a čerstvým koriandrem (lehce pálivé) 160 Kč


To mamka, která měla mexické burito s černými fazolemi, byla v hodnocení upovídanější: "Řeknu ti to, jak jsem to říkala holkám v prácí." Řekl jsem jí, že takto bude ideální. "Takže byla to indická restaurace," začala. Já ji přerušil: "Myslím, že nebyla, ty jídla tam mají od českých po celosvětové." Pokračovala: "Ale byli tam malí budhové, a líbilo se mi jak to bylo ve sklepě, a celkově velice pěkně nazdobené s indickými vzory. Co se týká jídla tak musím říct, že na to, že to bylo vegetariánské to bylo i syté. To co jsem si dala,bylo velice pestré, chutné a vůbec to nebylo mastné." Pak jsem se jí zeptal k čemu by to přirovnala (. "Ty různé omáčky vypadali jako jablkové pyré ruzných barev, tak jsem to popsala v práci. Byly všechny takové nadýchané."

Mexické burito s černými fazolemi a sýrem, rajčatová salsa, guacamole, rýže, zakysaná smetana a čerstvý koriandr - 160 Kč  

Co říct závěrem. Pokud vám nebude vadit menu, které je plné vzájemně nesouvisejících jídel je toto příjemná restaurace s vynikajícím jídlem za rozumné peníze. Pokud chcete vzít návštěvu v Praze po chození po památkách do zajímavé restaurace, rezervujte se místo a ochutnejte vegetariánské jídlo. Třeba vám zachutná tak jako mě.

Předkrm, hlavní jídlo a pití k tomu vás vyjde na 250 Kč až 300 Kč na osobu.

Pro mě zatím nejlepší pražská vegetariánská restaurace.