O Tofu jsem už psal. Podle studie, opice, které konzumují fytoestrogeny (ty jsou obsaženy i v tofu) se stávají alfa samci ve skupině. Nevím nakolik je to pravda, ale nic jsem neponechal náhodě a raději jsem pro sexuální vitalitu celé svojí rodiny, v den předvánoční uvařil "Thajské" kari s tofu.
Co budeme potřebovat pro dvě osoby
- 1 balíček tofu
- polovinu cibule, 2-3 stroužky česneku
- zeleninu v přiměřeném množství
- 250ml kokosového mléka
- sůl, pepř, kari koření
- rýži basmati, nebo jasmínová
- olivový olej
Postup
 |
Cibuli a česnek nakrájíme. S cibulí to nesmíme přehnat, na obrázku je množství pro 5 lidí. |
 |
Jako hlavní zeleninu jsem zvolil lilek a rajčata. Zeleninu jsem nakrájel raději na větší kostičky, aby se nerozvařila. |
 |
Na stejné velké kousky jako zeleninu jsem také nakrájel tofu. |
 |
Pak jsem všechno restoval na olivovém oleji. Nejdříve jsem začal opékat česnek a cibuli, a pak jsem přidal ostatní zeleninu. Tu jsem kořenil solí, pepřem a kari. Pokud se Vám stane, že s kořením to přeženete tak nevadí, protože po přidání kokosové mléka se chuť zjemní a nejspíš budete muset ještě více dokořenit. |
 |
Tofu jsem si nejdříve celé nakořenil kari a pak jsem jej dal na pánvičky a dále spolu ze zeleninou restoval. Lilek oproti jiné zelenině je docela tvrdý, takže jsem pokračoval tak dlouho, dokud lilek nezměkl. |
 |
Vše jsem potom dal do většího hrnec a zalil kokosovým mlékem. Chuť se podle očekávání dost zjemnila, a tak bylo třeba ještě pořádně dokořenit. Pokud máte rádi ostřejší jídla tak thajská pasta Sambal Oelek z chilly papriček dodá jídlu na pořádné pikantní chuti. |
 |
Aby jídlo nebylo příliš bledé jako na předchozím obrázku, tak intenzivně musíme kořenit kari. Dobrou zkušenost mám s indickým kari. Ideální je samozřejmě kari z indického obchodu, protože je mnohem ostřejší než kari v českém supermarketu. |
Ideálně podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží.
P.S.: Nejspíš to není opravdové thajské kari, ale mám pocit, že to chutná podobně jako něco co jsem ochutnal na trzích v Londýně. Není to podle žádné kuchařky ani žádného receptu na internetu. Ale vymyslel jsem, co bych tam asi mohl dát. Někomu se může zdát, že česnek a cibule naprosto nepřípustná věc. Tak ji tam nedávejte. Dělal jsem to několikrát, a pokaždé to může chutnat jinak. Záleží jakou zeleninu použijete, jak moc budete kořenit.