"Thajské" Kari s Tofu

O Tofu jsem už psal. Podle studie, opice, které konzumují fytoestrogeny (ty jsou obsaženy i v tofu) se stávají alfa samci ve skupině. Nevím nakolik je to pravda, ale nic jsem neponechal náhodě a raději jsem pro sexuální vitalitu celé svojí rodiny, v den předvánoční uvařil "Thajské" kari s tofu.

Co budeme potřebovat pro dvě osoby


  • 1 balíček tofu
  • polovinu cibule, 2-3 stroužky česneku
  • zeleninu v přiměřeném množství
    • likek
    • cuketa
    • rajčata
  • 250ml kokosového mléka
  • sůl, pepř, kari koření
  • rýži basmati, nebo jasmínová
  • olivový olej

Postup


Cibuli a česnek nakrájíme. S cibulí to nesmíme přehnat, na obrázku je množství pro 5 lidí.
Jako hlavní zeleninu jsem zvolil lilek a rajčata. Zeleninu jsem nakrájel raději na větší kostičky, aby se nerozvařila.
Na stejné velké kousky jako zeleninu jsem také nakrájel tofu.


Pak jsem všechno restoval na olivovém oleji. Nejdříve jsem začal opékat česnek a cibuli, a pak jsem přidal ostatní zeleninu. Tu jsem kořenil solí, pepřem a kari. Pokud se Vám stane, že s kořením to přeženete tak nevadí, protože po přidání kokosové mléka se chuť zjemní a nejspíš budete muset ještě více dokořenit. 

Tofu jsem si nejdříve celé nakořenil kari a pak jsem jej dal na pánvičky a dále spolu ze zeleninou restoval. Lilek oproti jiné zelenině je docela tvrdý, takže jsem pokračoval tak dlouho, dokud lilek nezměkl. 

Vše jsem potom dal do většího hrnec a zalil kokosovým mlékem. Chuť se podle očekávání dost zjemnila, a tak bylo třeba ještě pořádně dokořenit. Pokud máte rádi ostřejší jídla tak thajská pasta Sambal Oelek z chilly papriček dodá jídlu na pořádné pikantní chuti.  

Aby jídlo nebylo příliš bledé jako na předchozím obrázku, tak intenzivně musíme kořenit kari. Dobrou zkušenost mám s indickým kari. Ideální je samozřejmě kari z indického obchodu, protože je mnohem ostřejší než kari v českém supermarketu. 

Ideálně podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží. 

P.S.: Nejspíš to není opravdové thajské kari, ale mám pocit, že to chutná podobně jako něco co jsem ochutnal na trzích v Londýně. Není to podle žádné kuchařky ani žádného receptu na internetu. Ale vymyslel jsem, co bych tam asi mohl dát. Někomu se může zdát, že česnek a cibule naprosto nepřípustná věc. Tak ji tam nedávejte. Dělal jsem to několikrát, a pokaždé to může chutnat jinak. Záleží jakou zeleninu použijete, jak moc budete kořenit.