
Proč nejím maso?
Za tu dobu, kdy masa jím méně sem nastřádal několik důvodů. A budu rád, pokud se k tomu vyjádříte
a pokusíte se mi je vyvrátit nebo se mnou o tom budete diskutovat. Přečetl
jsem o tom mnoho článků, které mě samozřejmé ujišťují, tom že je to dobré
rozhodnutí. Ale na druhou vím, že ke svému názoru si hledám jen argumenty,
které ho podpoří a tak protiargumenty musí vzejít od Vás.
Důvody jsou seřazeny podle toho, jak se kupily za poslední
rok až dva.
1. Chutná mi to
Už dříve mi zachutnala indická kuchyně (i jiné asijské) a ty
jsou přirozeně bez masa. V Praze jsem objevil skvělé restaurace, jejichž
etnická a přirozeně bezmasá kuchyně mi zachutnala.
2. Nevěřím na kvalitu masa průmyslově chovaných zvířat
Když bude člověk dlouhodobě (třeba celý život) vystaven
nezdravým podmínkám a dopovat se léky tak si nedovedu představit, že bude
zdravý. A zvířata na velkofarmách takový život většinou mají. Nikdy neviděli slunce, válí se ve výkalech,
dostávají spoustu léků a krmivo, které pro ně není přirozené. To si myslím, že má vliv na kvalitu masa. Je to stejné jako s jídlem, přirozenější
a méně zpracovaná strava bez přídavných chemických látek je pro lidské tělo
lepší. A to se bavím jen o kvalitě masa, masné výrobky jako párky, paštiky a
salámy nehodnotím vůbec, protože je kombinace jak průmyslového chovu tak co
nejlevnější výroby.
3. Jsem zdravější a mám více energie
Za loňskou zimu jsem 3x bral antibiotika, prakticky od září
2011 do května 2012 jsem byl střídavě nachlazený. To že maso nahrazuji hlavně rostlinnou
stravou, má za následek zvýšený příjem vitamínu. Od května 2012, kdy jsem kvůli
nemoci vynechal Pražský maraton, jsem nebyl ani jednou nemocný. A díky lehkým obědům se necítím v druhé polovině dne příliš ospalý. Dříve jsem nedokázal
po obědě bez kávy pracovat, teď je to pro mě spíše příležitost jak se na chvíli
odpoutat od práce a na 15 minut popovídat s kolegy.
4. Jsem proti trápení zvířat ve velkochovech
Viděl jsem a četl příliš mnoho, než abych věřil obrázkům
pasoucích se kraviček na poli. Zvířata trpí a já se s tímto systémem
nechci smířit. Na druhou stranu vím, že při tak velké konzumaci masa není možné,
aby masná výroba (trošku zvláštní slovo ale vlastně vystihující) byla méně o
průmyslu a více o chovu. Steaky z argentinských plemen chované venku jsou drahé.
Pokud si zvykneme na to, že maso je luxusní produkt a budeme ho jíst
méně, jeho kvalita bude větší.
5. Pojídaní velkého množství masa je neudržitelné
Nejsem ekoterorista ani jiný pomatenec podporující větrné a
solární elektrárny u nás. Ale masná výroba je náročná. Většina krmiva, které se
u nás spotřebuje, se dováží z třetích zemí. Tam se kvůli tomu kácí deštné
pralesy; stejně jako kvůli biolíhu. Připomíná mi to jen bonmot: „Mám rád zeleninu,
pokud je prohnaná krávou.“ Abychom si dali jeden steak tak kráva musí sníst
několikrát více zeleniny než by stačilo nám.
6. Myslím si, že je to budoucnost
Aby naše populace mohla v tak hojném počtu přežít, bude se
muset uskromnit. A pokud je tu možnost se stravovat bez masa a zdravě, tak to
si raději zvykám dříve, než to bude nutné. Pokud nastane šílená katastrofa, že
pěstování zeleniny v zamrzlé půdě nebude možné tak si klidně ulovím a opeču
veverku. Ale teď nevidím tu nutnost jíst
maso.
Pokud jste dočetli až sem, tak mi prosím věnujte pár minut a
zareagujte v diskuzi dole některý z mých argumentů.