Proč si pěstovat vlastní potraviny


V předchozím článku o důvodech, proč nejím  omezuji maso, byl jeden z těchto důvodu nedůvěra v masné
produkty. Jak jsem byl v komentářích správně upozorněn, tak to samé samozřejmě platí i  u zeleniny a ovoce.

Dopady monokulturního pěstování ovoce a zeleniny jsou podobné jako dopady pěstování krmiva pro masný průmysl. Až na jeden podstatný detail. Energie získaná s rostlin nemá takové nároky půdu a vodu jako stejné množství energie získané z masa. Ale když pominu čistě enviromentální dopad, tak za prvé chemicky vypěstovaná zelenina a ovoce není to pravé a za druhé bioprodukty jsou drahé. 

Z těchto dvou důvodů jsem se rozhodl od tohoto jara se více  podílet na naší rodinné zahradě a také se pokusím vypěstovat něco v Praze na balkóně. Ale stojí mi ta námaha za to abych ušetřil pár korun nebo své tělo chemikálií, které stejně ve městě dýchám?

Neznám moc svých vrstevníku, kteří by rádi sami něco pěstovali. O tomto tématu si spíš popovídám se svojí babičkou než s někým mladým. Ono totiž zahrádkaření zatím moc cool není. Proč taky když si můžu všechno mnohem pohodlněji koupit. Ale lidem začíná jít více o kvalitu. Farmářské trhy dosahují ve velkých městech svého vrcholu, biopotraviny tu máme už dlouho. Ale já vám přestavuji úplně nový trend a to je, pěstovat si vlastní organické (nezní to lepší než bio?) potraviny. Věřte mi, že za 5 až 10 let budou u i nás městské balkony plné rajčat a bazalky. 



www.lifelocalsource.com - Strešní zahrada v Long Island
City s výhledem na Manhattan

www.cityplanters.com-Balkón s rajčaty u Central Parku

A proč tedy vyvinout tu námahu a rýpat se v hlíně?

1. Vím co jím a je to zdravé
Od zasazení semínka nebo sazeničky přes vaření/přípravu až po snědení mám plnou kontrolu nad celým procesem. A kromě toho, že si dopřejeme zdravou a čerstvou zeleninu bez chemikálií tak si užijeme trochu pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu. 

2. Je to levné
Přes větší počáteční náklady k založení zahrádky nebo truhlíků na balkoně jsou ostatní finanční náklady zanedbatelné. Semínka stojí pár korun a pak jen zalévám a hnojím kompostem. Poslední měsíce se mi také zdálo, že ovoce a zelenina je poněkud dražší. Podíval jsem na stránky statistického  úřadu a opravdu:  Cena zeleniny vzrostla od roku 2005 od 45%. A jen za poslední rok k březnu 2013 od 16 %.

3. Vidím výsledek svojí práce
Naše denní práce je natolik specializovaná, že jen málokdo má to štěstí, že vidí přímé výsledky svojí práce. Málokdo si může říct, že vytvoří opravdovou přidanou hodnoty. Spíše je většina denní kancelářské práce buď příliš jednoduchá, byrokratická nebo řetěz je tak dlouhý, že vidět hodnotu co jsme vytvořili, je takřka nemožné. U pěstování vidím výsledek, vidím to, že z malého semínka jen s trochu práce nám může vyrůst plný skleník rajčat.

4. Můžete se tím pochlubit a je to zábava
Prodavač v obchodě se nebude chlubit kolik zákazníků za den obsloužil u kasy, stejně tak účetní není pyšný na krásně připravenou závěrku. Ale pokud oba vedle sebe pěstují zeleninu, určitě nebudou váhat a jeden druhému se pochlubí tím komu vyrostla větší okurka.

5. Přiučíte se nové dovednosti
Vlastní pěstování vás naučí něco více o tom jak svět funguje. My ve městě často perfektně rozumíme ekonomice, IT a těchto procesech člověkem stvořených. Ale o tom díky čemu žijeme na této planetě máme jen stručné informace, co si pamatuje ze školy.

Na internetu se dá několik několik desítek různě se opakujících důvodů, ale mě stačí těchto 5 a tuto se sezónu se stávám zahradníkem. A co vy?