
produkty. Jak jsem byl v komentářích správně upozorněn, tak to samé samozřejmě platí i u zeleniny a ovoce.
Z těchto dvou důvodů jsem se rozhodl od tohoto jara se více podílet na naší rodinné zahradě a také se pokusím
vypěstovat něco v Praze na balkóně. Ale stojí mi ta námaha za to abych ušetřil pár korun nebo své tělo chemikálií, které stejně ve městě dýchám?
Neznám moc svých vrstevníku, kteří by rádi sami něco
pěstovali. O tomto tématu si spíš popovídám se svojí babičkou než s někým
mladým. Ono totiž zahrádkaření zatím moc cool není. Proč taky když si můžu
všechno mnohem pohodlněji koupit. Ale lidem začíná jít více o kvalitu.
Farmářské trhy dosahují ve velkých městech svého vrcholu, biopotraviny tu máme
už dlouho. Ale já vám přestavuji úplně nový trend a to je, pěstovat si vlastní organické (nezní to lepší než bio?) potraviny. Věřte mi, že za 5 až 10 let budou u i nás městské balkony plné rajčat a bazalky.
![]() |
www.lifelocalsource.com - Strešní zahrada v Long Island City s výhledem na Manhattan |
![]() |
www.cityplanters.com-Balkón s rajčaty u Central Parku |
A proč tedy vyvinout tu námahu a rýpat se v hlíně?
1. Vím co jím a je to zdravé
Od zasazení semínka nebo sazeničky přes vaření/přípravu až po snědení mám plnou kontrolu nad celým procesem. A kromě toho, že si dopřejeme zdravou a čerstvou zeleninu bez chemikálií tak si užijeme trochu pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu.
2. Je to levné
Přes větší počáteční náklady k založení zahrádky nebo
truhlíků na balkoně jsou ostatní finanční náklady zanedbatelné. Semínka stojí
pár korun a pak jen zalévám a hnojím kompostem. Poslední měsíce se mi také zdálo, že ovoce a zelenina je
poněkud dražší. Podíval jsem na stránky statistického úřadu a opravdu: Cena zeleniny vzrostla od roku 2005 od 45%. A jen za poslední rok k březnu
2013 od 16 %.
3. Vidím výsledek svojí práce
Naše denní práce je natolik specializovaná, že jen málokdo má
to štěstí, že vidí přímé výsledky svojí práce. Málokdo si může říct, že vytvoří
opravdovou přidanou hodnoty. Spíše je většina denní kancelářské práce buď
příliš jednoduchá, byrokratická nebo řetěz je tak dlouhý, že vidět hodnotu co
jsme vytvořili, je takřka nemožné. U pěstování vidím výsledek, vidím to, že z
malého semínka jen s trochu práce nám může vyrůst plný skleník rajčat.
4. Můžete se tím pochlubit a je to zábava
Prodavač v obchodě se nebude chlubit kolik zákazníků za den
obsloužil u kasy, stejně tak účetní není pyšný na krásně připravenou závěrku.
Ale pokud oba vedle sebe pěstují zeleninu, určitě nebudou váhat a jeden druhému
se pochlubí tím komu vyrostla větší okurka.
5. Přiučíte se nové dovednosti
Vlastní pěstování vás naučí něco více o tom jak svět
funguje. My ve městě často perfektně rozumíme ekonomice, IT a těchto procesech
člověkem stvořených. Ale o tom díky čemu žijeme na této planetě máme jen stručné
informace, co si pamatuje ze školy.
Na internetu se dá několik několik desítek různě se opakujících důvodů, ale mě stačí těchto 5 a tuto se sezónu se stávám zahradníkem. A co vy?